Deze zomerse spread is friszoet, met een vleugje steranijs, lavendel en vanille. Smeer het op warm knapperig ciabattabrood en deel met diegenen van wie je houdt.

Spread d’amour
Broodbeleg voor 2 personen

Ingrediënten

120 gram verse aardbeien
80 gram frambozen, vers of bevroren
6 el water
2 steranijs
1 tl gedroogde lavendel*
2 vanillepeulen
enkele flintertjes biologische citroenschil

optioneel:
2 druppels stevia**
eetbare bloemen***

Bereiding

  • Snijd de aardbeien in kleine stukjes.
  • Doe de stukjes aardbei samen met de frambozen en het water in een steelpannetje en zet op laag vuur. Kook het fruit langzaam zacht en voeg dan de steranijs en lavendel toe, roer goed.
  • Als het fruitmengsel een beetje dik geworden is (niet meer vloeibaar), dan zet je het vuur uit.
  • Schraap de vanille uit de peulen en roer deze door het fruit. Schep het fruit op een bord en laat het afkoelen.
  • Voeg de citroenschil toe en roer. Proef of er eventueel nog meer citroenschil bij kan. Het is de bedoeling dat de citroen niet overheerst, maar net een frisse smaak geeft. Laat de spread verder afkoelen in de koelkast.
  • Verwijder de steranijs en pureer de spread licht met een staafmixer of keukenmachine. Het is mooi (en lekker!) als er nog een beetje stukjes in de spread zitten. Heb je geen staafmixer, ook geen ramp. Door het koken is de spread al vrij fijn van structuur, dus niet pureren kan ook.
  • Wil je de spread iets zoeter, roer dan de stevia door de spread.
  • Serveer op warm ciabattabrood en garneer met eetbare bloemen, zoals bernagie** (komkommerkruid).

* Lavendel Gebruik onbespoten lavendelbloemetjes. Deze zijn verkrijgbaar bij de natuurwinkel of drogist.

** Stevia Kies voor druppels, verkrijgbaar bij de natuurwinkel of drogist. Als je wilt kun je die vervangen door ½ tl honing, dan voeg je wel een vorm van suiker toe.

*** Bernagie Gebruik onbespoten bloemen. Je kunt bernagie zelf zaaien of kijk eens bij familie of vrienden in de tuin. Bernagie bevat kleine hoeveelheden giftige stoffen. Bernagie wordt al gegeten sinds de Middeleeuwen en is vaak te vinden in recepten, maar de meningen zijn erover verdeeld of het veilig is om te eten. Eet het met mate of gebruik het alleen als garnering.