Een koemelkvrij groentedessert bij Restaurant Bolenius 

Niet ieder restaurant speelt even makkelijk in op een voedselovergevoeligheid of -allergie of andere wensen. Het is vast niet de laatste keer dat ik vraag om een menu zonder koemelk, “Mevrouw, geen enkel probleem” en dat ik dan tóch iets met koemelk op mijn bord krijg.

Gelukkig zijn er ook restaurants die het wél begrijpen. Deze mensen verstaan hun vak, weten hoe belangrijk het is om in te spelen op de wensen van je gasten en dat hun gezondheid op het spel kan staan. Een aangepast menu maken? Daar doe je ze zelfs een groot plezier mee. Voor deze restaurants is dat juist een stimulans om de meest verrukkelijke gerechten op tafel te toveren en je net zo’n fijne en lekkere middag/avond te bezorgen als de rest van je tafelgenoten. En zo hoort het.

Welke restaurants ik hiermee bedoel?

Restaurant Natuurlijk in Egmond aan Zee. Een heel prettig en (h)eerlijk restaurant waar je neer kan strijken na of voor een lange strandwandeling. Natuurlijk maakt gebruik van zoveel mogelijk biologische- en streekproducten. Er staan maar liefst vijf vegetarische hoofdgerechten op de kaart, waaronder The Dutch Weed Burger van Lisette Kreischer en Mark Kulsdom. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van producten van de Vegetarische Slager. Chefkok Niels Wouda houdt graag rekening met je wensen en leeft zich dan helemaal uit. Ik at in 2007 bij hun vorige restaurant Egmondsch Kaatje en toen kreeg ik met kerst een totaal suiker- en koemelkvrij menu voorgeschoteld. Ook bij Natuurlijk heb ik zonder moeite koemelk- en suikervrij gegeten. Ze haalden zelfs speciaal ijs voor me in huis. Fantastisch.

Dr. Wiardi Beckmanlaan 8, Egmond Aan Zee.
Tel: 072 506 27 49

Restaurant Bolenius in Amsterdam Zuid. Een heel fijn restaurant, heel onverwacht tussen de kantoorpanden in Amsterdam Zuid met een eigen moestuin! Bolenius is een modern restaurant en de eigenaren zitten vol met creatieve ideeën en die zie je terug op het bord. De gerechten zijn heel verrassend en er is veel aandacht voor groenten, bloemen en kruiden. Een vegetarisch en veganistisch menu vinden eigenaren Luc Kusters (chefkok) en Xavier Giesen de normaalste zaak van de wereld. Een allergie of andere wensen? Daar houden ze maar al te graag rekening mee en er wordt steeds gevraagd of alles naar wens is. Ik kreeg een volledig vegetarisch en koemelkvrij menu, geen probleem. Zo fijn! Lees hier mijn uitgebreide verslag in foto’s.

George Gershwinlaan 30, Amsterdam.
Tel: 020 40 444 11

Het zou fantastisch zijn als er steeds meer restaurants komen die graag inspelen op de wensen en behoeften van haar gasten, ook als het om een voedselovergevoeligheid of -allergie gaat. Wie volgt?