Tijdens een workshop Over Drank van Meneer Wateetons maakte ik zelf gin met behulp van wodka en verschillende esprits. Esprits zijn geconcentreerde smaakmakers op basis van alcohol. Je hebt er maar enkele druppels van nodig, omdat de smaak heel sterk is. In het boek Over Drank staat precies hoe je esprits zelf kunt maken (pagina 257) of je kunt proberen of je ze online kunt bestellen. Maar, zelf maken is natuurlijk veel leuker.

g

Recept zelfgemaakte gin geïnspireerd door Suriname

Om gin te maken, worden klassiek altijd in ieder geval esprits van jeneverbes en korianderzaad als basis gebruikt. Piment en hibiscus zie je terug in de Surinaamse keuken en deden mij denken aan de tijd dat ik daar woonde. Citroenschil is altijd goed, dus die ging er ook bij.

250 ml wodka
0,5 ml jeneverbes esprit (basis)
0,5 ml korianderzaad esprit (basis)
0,5 ml piment esprit
2 ml hisbiscus esprit
2 ml citroenschil esprit

Doe de wodka in een glazen afsluitbare (beugel)fles van 250 ml. Voeg de esprits per halve milliliter toe. Doe de fles dicht en schud. Proef steeds door een schone lepel in de drank te steken. De gin is gelijk klaar wanneer jij hem lekker vindt.

Andere deelnemers bedachten de volgende lekkere combinaties, combineer de basis esprits met:
– esprits van steranijs, zwarte peper, framboos en kaffir limoenblad;
– esprits van vanille, citroengras en citroenschil.
Speel zelf met de verhoudingen.


Gin-tonic met zelfgemaakte gin

paar ijsblokjes
1 eetlepel zelfgemaakte gin
1/2 limoen
1 steranijs
75 ml tonic*
75 ml bruisend bronwater

Doe de ijsblokjes in een mooi glas, giet de gin erop. Knijp de limoen erboven uit en doe de partjes met de steranijs in het glas. Giet de tonic en het bronwater erop en roer alles goed door. Enjoy!

Verander gerust de verhoudingen, misschien vind je meer gin of tonic wel lekkerder of laat je het bronwater weg. 

*Er zit veel verschil tussen verschillende soorten tonic.  Naturfrisk Indian Tonic is erg lekker.

gt2