Ze keken me al een paar weken vanuit het rek aan. Een kratje vol met kaki’s. Nog keihard en niet geschikt om te eten. Vandaag was het dan zover, mijn eerste hapje kaki! Zacht, ik kon de schil zo stuk duwen, het vruchtvlees was knaloranje en zeer zacht, bijna papperig. Ik vond de smaak vrij neutraal, net zoals een papaya dat kan zijn. Ik was niet echt onder de indruk, ik dacht ook even aan de smaak van pompoen maar dan heel licht, zoet en sappig. Misschien is hij lekkerder met wat citroensap, dat helpt bij de papaya ook aardig.

Wat is nou het verschil tussen een kaki (ook wel persimon als verzamelnaam, om het nog moeilijker te maken) en sharonfruit? In theorie heel simpel eigenlijk. Sharon is de verbeterde versie van de kaki. Dus de kaki, maar dan zonder nadelen; vrijwel geen looizuur (tannine) zoals dat in de kaki pas verdwijnd als hij rijp is. De sharon is dus niet zuur, waardoor deze onrijp te eten is (als een appel), en heeft meestal geen pitjes, die je in de kaki wel tegen kunt komen. Een kaki is rijp als de schil oranje-rood is en er glazig uitziet (overrijp). Van september tot december komt de kaki uit Zuid-Europa en in de winter en het voorjaar uit Brazilië. Sharonfruit is verkrijgbaar van november tot en met maart en komt uit Israël. Nog redelijk nieuw is de Bouquet Persimon. Deze (alweer) verbeterde kaki lijkt op een oranje langwerpige tomaat, maar dan flink wat groter. Je hoeft bij deze soort ook niet te wachten tot hij overrijp is. Bouquet Persimon is verkrijgbaar van eind september tot en met december en komt uit Spanje.

Maar in theorie… welke vrucht heb ik nou geproefd? Ik zie door alle soorten de juiste vrucht niet meer! Mijn collega zegt het is een kaki, je kunt hem pas eten als hij rijp is. De “kaki” die ik at, was niet plat zoals een kaki wordt omschreven, maar langwerpig. Zou het om de Bouquet Persimon gaan? En mijn exemplaar had een zachte schil die je er zo vanaf trok, terwijl je een echte kaki niet zou kunnen schillen. Morgen ga ik eens haarfijn uitzoeken waar mijn exemplaar vandaan komt, en wat het nou in vredesnaam is. Een kaki of een sharon!

(Het was een kaki, de Bouquet Persimon en kwam uit Spanje…)

Foto: Annemiel (Flickr)