Met een paar simpele toevoegingen kun je eenvoudige gerechten fantástisch lekker maken. Bijvoorbeeld met onderstaande ingrediënten, die het meer dan waard zijn om eens aan te schaffen. Paprika’s en chilipepers, me gusta. Gelijk in paniek bij het lezen van het woord chilipeper? Lees hier over chilipepertraining en meer smaak in je keuken.

cpim

Piménton de la Vera gerookt paprikapoeder uit Spanje met een heerlijke rooksmaak.  Te koop bij delicatessenwinkels, kookwinkels, Spaanse winkels en ook bij grotere supermarkten, dan soms onder de noemer ‘gerookt paprikapoeder’. Vooral die prachtige Spaanse blikjes zijn een aanwinst voor je keuken. Uiteraard ook te koop in Spanje bij èlke supermarkt. In dulce (gewoon) en picante, de pittige variant, verkrijgbaar.

Jalapeño peper
Een mollige verse groene peper die qua smaak doet denken aan een frisse groene paprika, maar minder bitter en met een beetje pit. Te koop bij grotere supermarkten of online. Je kunt ze ook invriezen.

Hotsauce
is zo ontzettend lekker. Het is geen zoete chilisaus zoals je die kent van de loempia’s, maar pittig en in 1001 smaakvarianten. Lekker op ei, quesadilla’s, crackers met beleg, groente of zelfs op verse mango! De samenstelling verschilt erg. Vaak wordt er naast verschillende soorten chilipepers ook anders smaakmakers aan toegevoegd zoals knoflook, azijn, ui of zelfs fruit. Een heel lekker recept om het zelf te maken staat in Modern Caribbean Flavors van Helmi Smeulders. Liever een flesje kopen? De Amsterdamse El Jefe Primo Salsa Volcán is verrukkelijk en Let’s Salsa maakt ook ontzettend lekkere hotsauce, zoals Explosive pineapple. Steeds meer supermarkten verkopen wat flesjes. Online kun je terecht bij Peperhuis voor een indrukwekkende collectie hotsauces.

e
Gebakken ei met pimentón en chili

Ontbijt, lunch of tussendoor: 2 eieren per persoon.
Voor spierherstel na flink sporten: 3,5 ei per persoon (bevat 21 gram eiwit). 

Voor 2 personen

Ingrediënten

1 tl plantaardige olie
4 – 7 eieren
1 groene jalapeño peper*
Piménton de la Vera of gerookt paprikapoeder
zout
hotsauce (niet zoet)

  • Verwarm de olie in een antiaanbakpan. Breek de eieren naast elkaar boven de pan, laat de dooier heel. Dek af met een deksel en bak tot het eiwit gestold is en het eigeel nog net zacht of net gestold – afhankelijk van je smaak.
  • Snijd intussen de jalapeño in ringetjes.
  • Schuif de eieren op een bord en bak de ringetjes jalapeño 1 minuut op laag vuur in dezelfde pan als de eieren.
  • Bestrooi de eieren naar smaak met de ringetjes jalapeño, piménton en zout en druppel er wat hotsauce over.

Tip: Ook lekker met een beetje sumak (gemalen sumakbes) en knapperige rauwkost on the side, zoals radijs.

* te vervangen door een andere verse chilipeper naar keuze, of laat weg

e-ra