Nu ruim een maand open: wijnbar El Hermano de Kique in Amsterdam. Gespecialiseerd in manzanilla (sherry), met bijpassende gerechtjes in tapasformaat. Eigenaren zijn Wieger de Vries en Dubravko Janjac. Wat Kique betekent? Wieger: ‘Een vriend van ons maakt manzanilla en heet Enrique. Kique is een afkorting van zijn naam.’

Wat meteen opvalt na aankomst, is de enorme oprechte vriendelijkheid van de bediening. Ik zit nog niet eens en Faik – sommelier in opleiding – biedt me al een fles kraanwater aan. Van het huis blijkt achteraf, heel netjes. Op tafel staan picos – kleine Zuid-Spaanse broodstengels, die steeds aangevuld worden vanuit een grote aardenwerkenschaal. Ook onze glazen water worden gedurende de avond bijgeschonken. Erg fijn, deze service.

Manzanilla specialist
Faik vertelt je met een heerlijk-niet-te stoppen-enthousiasme over de tien manzanilla’s en 150 wijnen die ze in deze bar schenken. De fascinatie spat van zijn gezicht als hij zijn verhaal vervolgt over fermenterende druiven in de zon en hoe die resulteren in zijn favoriete wijn Amarone. Ook als je geen alcohol wilt drinken, zijn er diverse alternatieven, zoals Italiaanse frisjes; Mandarinata (mandarijn) en Chinotto (bittere sinaasappel). Mijn tafelgenote is erg content met de huismanzanilla Micaela van Bodega Barón en bestelt een tweede glaasje.

Vegetarisch 2.0
Chefkok Gerrit Jan Bos, al sinds 1981 in het vak, is het gezicht achter de smaakvolle hapjes van deze sherrybar in Amsterdam-West. Hij werkte als chef de partie in Parijs onder chef Gérard Pangaud in een 2-sterren restaurant en heeft eigen restaurants gehad waaronder Van de Markt in Amsterdam-Oost. Bij restaurant Hemelse Modder leerde hij het belang van vegetarische gerechten die spannender zijn dan salade met een plak warme geitenkaas. Zijn gerechten zijn geïnspireerd door de Franse en grote mediterrane keuken (Spaans, Libanees) en chefs zoals El Bulli en Ottolenghi.

Bij El Hermano de Kique zul je geen albongidas tegenkomen; een traditioneel gerecht vormt Gerrit Jan graag om tot iets dat verrast. Daar slaagt hij uitstekend in. Salade met tien soorten bonen (€4): verse bonen zoals snijboon en tuinboon, verschillende kleuren gedroogde en gekookte bonen met stevige bite, wat olie en verse dragon. Ons tweede bordje bestaat uit grove brokken gekookte biet, lichtzoute feta en fijngesneden munt (€3,50). Beiden gerechten zijn simpel, maar zó goed uitgevoerd qua ingrediënten en met oog voor verschillende structuren en snijtechnieken. Van dit eten krijg ik een glimlach van oor tot oor. El Hermano de Kique is enthousiasme met hoofdletter E en dat zie je in alles terug: personeel, service, kennis, beleving, assortiment, smaak. Ga hier heen, hun enthousiasme werkt aanstekelijk.

El Hermano de Kique
Amsterdam, Spaarndammerstraat 55.
www.elhermanodekique.nl