Een goddelijk soepje om indruk te maken op je geliefde(n).
Van Theo van Rensch, meesterkok en docent sterrenklas op het ROC in Amsterdam kreeg ik een paar topinamboers mee naar huis na mijn wekelijkse les tot Zelfstandig Werkend Kok. Vandaag werd het tijd er iets lekkers mee te maken. Graag trek ik dan een paar kookboeken uit mijn kast om ideeën op te doen. De inspiratie voor deze soep komt uit het boek Mari Plukt de Dag van Mari Maris die in november een soep maakt met aardpeer, hazelnoten en port. Ik maak een recept eigenlijk nooit exact na, maar geef er mijn eigen draai aan. Dit recept is dan ook totaal anders dan die van Mari, maar wel lekker. Heel erg lekker. Probeer maar.
2 porties
Ingrediënten
1-2 el olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 hand amandelen met vlies, grof gehakt
3 topinamboer, brunoise
2 handen rode linzen (ongekookt)
sap van ¼ citroen
75 ml droge witte wijn
1 L groentebouillon
- Fruit de ui in olijfolie op laag vuur tot deze glazig ziet.
- Voeg de knoflook en amandelen toe en fruit voor 1 minuut.
- Voeg de topinamboer, linzen en citroensap toe, roer goed en fruit op hoog vuur voor 2 minuten.
- Blus af met de wijn en draai het vuur laag als de wijn wat ingekookt is.
- Laat samen met de bouillon circa 30 minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn en de soep goed van smaak is.