SERVISCH GROENTEN MENU
4 personen
Bundeva čorba – Fluweelzachte romige pompoensoep
Proja – Hartige maïscake met witte kaas
Posno sarma – gefermenteerde koolrolletjes met walnoten en geroosterde groenten
Zelena salata – Groene salade
Sladoled sa voćem – Roomijs met vers fruit
Voorbereiden 1-2 dagen eerder:
– Koken groenten voor pompoensoep
– Sarma
Dag zelf :
– IJs (minimaal 3 uur van tevoren)
Vlak voor het diner (1 uur):
– Proja (kan ook 1-2 dagen eerder, maar vers is het lekkerst)
– Soep afmaken
– Salade
– Sarma langzaam opwarmen
Bundeva čorba – Fluweelzachte romige pompoensoep
Deze soep is vers het lekkerst, maar je kunt het meeste werk een dag van tevoren doen. Een smakelijke pompoensoep maken vond ik altijd maar moeilijk. Sinds ik deze soep van Jadranka leerde maken in Servië, is pompoensoep maken enorm simpel en roep ik steeds uit hoe lekker deze soep wel niet is.
500 g (fles)pompoen
200 g winterwortel
1 ui
250 g aardappel
ca. 2 L groentenbouillon (groente moet onderstaan)
1 tl kerriepoeder
125 g crème fraîche
1 bosje bladpeterselie, fijngesneden
Dag eerder:
Schil de groenten en snijd in grove stukken en kook in de bouillon tot het helemaal zacht is. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Dag zelf:
Verwarm de bouillon en de groenten. Voeg kerriepoeder, crème fraîche en peterselie toe, roer goed en warm nog een paar minuten. Pureer de soep fijn en serveer met veel versgemalen zwarte peper.
Proja – Hartige maïscake met witte kaas
Een vederzachte knalgele Servische lekkernij, het wordt vaak maïsbrood genoemd, maar lijkt meer op een hartige cake. De kaas die normaal gesproken in Servië gebruikt wordt, vervangen we nu gemakshalve voor Griekse feta.
4 eieren
½ tl zout
200 g Griekse feta, verkruimeld
150 ml volle melk
150 ml zonnebloemolie
150 ml volle yoghurt
150 g polenta (maïsmeel)
150 g patentbloem
2 zakjes bakpoeder (32 g)
Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden celsius.
Mix de eieren schuimig met het zout. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een homogeen beslag en giet in een met bakpapier beklede bakvorm van ongeveer 30 x 20 cm. Bak circa 15 min in de oven, en draai de laatste 5 minuten terug naar 200 graden. Satéprikker komt er schoon uit? Dan is-ie gaar. Snijd in vierkanten. Vers uit de oven het lekkerst, lauwwarm. Kan ingevroren worden.
Posno sarma – gefermenteerde koolrolletjes met walnoten en geroosterde groenten
Sarma is meestal gemaakt met vlees, maar ik heb deze ‘posno’ variant bedacht; zonder vlees en dierlijk vet.
1 el plantaardige olie
2 uien, gesnipperd
250 g gemengde paddenstoelen, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 tl gerookt paprikapoeder
150 g zilvervliesrijst, gewassen
1 tl zout
1 tl versgemalen zwarte peper
200 g walnoten, fijngehakt
1 rode paprika, geroosterd in de oven, zonder vel, fijngesneden
1 hand verse bladpeterselie, fijngesneden
1 pak gefermenteerde koolbladeren “Kiseli kupus” *
1 tomaat, in plakken
2 tenen knoflook, in vieren
ca. 1-2 liter groentebouillon (sarma moet onderstaan)
Fruit de ui zacht in olie. Voeg paddenstoelen toe op hoog vuur en bak tot de paddenstoelen zacht zijn. Zet het vuur laag en fruit de knoflook 1 minuut.
Voeg paprikapoeder, rijst, zout, peper, walnoten, paprika en peterselie toe.
Neem 1 flinke eetlepel van het mengsel en leg dit in het midden van een koolblad. Vouw de vulling stevig in zodat de vulling niet kan ontsnappen tijdens het koken.
Leg de sarma in een pan strak tegen elkaar, steek de plakken tomaat en knoflook ertussen en overgiet met de bouillon. Leg een bord op de sarma zodat ze niet gaan drijven. Kook zachtjes voor 2-3 uur, hoe langer hoe beter voor de smaak. De smaak is optimaal als je het na bereiding 24 uur in de koelkast zet en licht verwarmt (niet kookt) voor het serveren.
* Kiseli kupus koop je bij de Turkse winkel in een pak. Overgebleven kool kun je fijnsnijden en als zuurkool gebruiken. Kun je het niet vinden, gebruik dan 1 witte kool of kleine groene savooiekool. Doop het blad eventueel in kokend water (gebruik een tang) om het blad wat soepeler te kunnen rollen.
Zelena salata – Groene salade
1 krop sla
1 bos lenteui, fijngesneden
2-3 el appelazijn
2-3 el goede kwaliteit olijfolie
versgemalen zwarte peper
Was de sla en lenteui en maak schoon, laat het water goed uitlekken.
Meng in een grote schaal met de lenteui, azijn en olijfolie en breng op smaak met peper. Doe de dressing er pas vlak voor het serveren op, anders worden de blaadjes donker en slap.
Roomijs met vers fruit uit Servië – Sladoled sa voćem
In Servië maakt men dit ijs graag met pavlaka*, wat nog het meest in de buurt komt van crème fraîche, maar dan met 20% vet in plaats van 30 en frisser, zoals Griekse yoghurt. In mijn boek lees je er alles over. Zelf vind ik ijs meestal te zoet, waardoor je vooral suiker proeft in plaats van de smaak. In dit makkelijk te maken ijs proef je vooral het fruit en de romigheid.
Voor ca. 750 g ijs
100 g slagroom
300 g Griekse yoghurt 10% vet
100 g crème fraîche
250 g fruit naar keuze, liefst van het seizoen, fijngeprakt of gepureerd
20 g kristalsuiker
Klop de slagroom lobbig. Meng al ingrediënten en zet in een bakje in de vriezer voor 3 uur. Laat iets zacht worden buiten de koelkast en schep bolletjes. Bewaar dit ijs niet te lang, het wordt het hard vanwege de lage hoeveelheid suiker.