In Servië maakt men dit ijs graag met pavlaka*, wat nog het meest in de buurt komt van crème fraîche, maar dan met 20% vet in plaats van 30 en frisser, zoals Griekse yoghurt. Zelf vind ik ijs meestal te zoet, waardoor je vooral suiker proeft in plaats van de smaak. In dit makkelijk te maken ijs proef je vooral het fruit en de romigheid.
Roomijs met vers fruit – Sladoled sa voćem
Voor ca. 750 g ijs
100 g slagroom
300 g Griekse yoghurt 10% vet
100 g crème fraîche
250 g fruit naar keuze, liefst van het seizoen, fijngeprakt of gepureerd
20 g kristalsuiker
Klop de slagroom lobbig. Meng al ingrediënten en zet in een bakje in de vriezer voor 3 uur. Laat iets zacht worden buiten de koelkast en schep bolletjes.
Bewaar dit ijs niet te lang, het wordt dan minder lekker vanwege de lage hoeveelheid suiker.
* Nieuwsgierig naar die goddelijk lekkere pavlaka?
In mijn te verschijnen boek over de Servische eetcultuur lees je er alles over. >>>