Linda Roodenburg, auteur van Rotterdams Kookboek en Eten op Aarde, nam ons cursisten van Foodjournalistiek (door Elle Eten en Fontys Hogeschool) mee op sleeptouw door Rotterdam. Linda bracht ons naar de leukste eetzaakjes uit de meest verschillende eetculturen op de West-Kruiskade, om de hoek bij Rotterdam Centraal Station.

De Kade
West-Kruiskade 17B

De jong ogende Chinese Jeanette Chin opende haar zaak in september 2016. Haar restaurant serveert Aziatische (voornamelijk Chinese) en Surinaamse gerechten. Bijzonder is dat de vegetarische gerechten gescheiden van vlees en vis met apart keukengerei worden bereid. De Kade begon oorspronkelijk als volledig vegetarisch restaurant, maar ondanks dat er nu ook vlees en vis wordt geserveerd dankzij de vraag van de klanten hebben ze nog steeds een groot vegetarisch assortiment. De vega kip kerrie is heerlijk kruidig op smaak en is stiekem misschien nog wel lekkerder dan de kipvariant. Bij De Kade werken ze ook veel met bijzondere vleesvervangers, dus wil je eens vega inktvis of coquilles proeven, dan moet je hier zijn.

Jeanette Chin van De Kade

Slagerij Schell
West-Kruiskade 69

Slagerij Schell bestaat sinds 1796 en is een begrip in Rotterdam. Wat Slagerij Schell anders maakt is het wereldse aanbod én het personeel dat je daarover kan adviseren. Zo bestaat het personeel uit Kaapverdiaanse, Surinaamse, Antilliaanse, Chinese en Nederlandse werknemers die de klant in eigen taal te woord kunnen staan en kennis hebben van de specifieke producten binnen die eetcultuur. Al het vlees wordt nog zelf uitgebeend. Schell verkoopt gevogelte, varkens-, rund-, kalfs-, lams- en geitenvlees. Het vlees is voornamelijk afkomstig uit Nederland (rund) maar ook uit Nieuw Zeeland (lam), Brazilië en Uruguay (Picana). Speenvarkens, gezouten oren, varkenskoppen, hersenen, zelfgerookte specialiteiten en vele soorten verse worst zoals met madame jeanette. Je kunt het zo gek niet bedenken of Schell verkoopt het, uitgestald in een toonbank van maar liefst 25 meter lang.

Eigenaar Freek en Remco van Slagerij Schell

Andaluce
1e Middellandstraat 21 B

M’hammed Taheri begon 20 jaar geleden zijn vishandel Andaluce. Inmiddels kun je er niet alleen terecht voor het meenemen van vis voor thuis, maar kun je ook je vis uitkiezen en direct laten bereiden en boven in het restaurant – met prachtige Marokkaanse decoraties, plafond en handenwasgelegenheid – opeten. De vis wordt zonder toevoegingen bereid door het te grillen of bakken, maar naar wens kun je je net bereidde vis op smaak brengen met bijvoorbeeld heerlijke rode, smaakvolle en licht pittige chermoula van verse tomaat, olijfolie en specerijen. Ook bestilla met vis of visgehakt kun je hier eten. De vrouw van eigenaar M’hammed, Zoebida, vertelt vol enthousiasme over de zaak en het restaurant en adviseert je graag bij het maken van een keuze.

Eigenaresse Zoubida en op de achtergrond eigenaar M’hammed Tamaris van vishandel en -restaurant Andaluce

Sliptong en kalamaris bij Andaluce

Habesha Store
1e Middellandstraat 86A

Van buiten lijkt het een trendy conceptstore, binnen blijkt deze winkel zeer traditionele Ethiopische producten te verkopen. Naast kleding en persoonlijke verzorging heeft Habesha Store ook een zeer uniek assortiment aan Ethiopische ingrediënten. Teffmeel voor injerapannenkoeken, awaze (een soort peperpasta), bijzondere specerijen en -mengels zoals korerima (een aromatisch specerij tussen zwarte peper en paradijskorrels in) en berbere. Een grote glimlach en trots voor de eigen cultuur krijg je er gratis bij, en de eigenaar vertelt er graag over. Met een beetje geluk laat hij je enthousiast een filmpje zien over de Ethiopische koffieceremonie, waar hij alle spullen voor in huis heeft om dit thuis ook mogelijk te maken.

Traditionele koffiekannetjes en pannetjes om rauwe koffiebonen te roosteren voor het bereiden van Ethiopische koffie

Kaya Pastanesi
1e Middellandstraat 123-B

Meneer Kaya was de eerste Turkse bakker in Rotterdam toen hij in 1982 de zaak opende. Kaya Pastanesi wil met haar zoete en hartige bakkerswaar een stukje Turkse cultuur en geschiedenis overdragen, maar maken ook eigen moderne creaties met een Turks tintje. De lahmacun wordt in de steenoven gebakken in de traditionele langwerpige vorm, zonder knoflooksaus. Maar ook Kaya denkt aan de wens van de klant en vooruit, als je knoflooksaus wilt kan dat natuurlijk ook, maar de fijnproevers weten dat die zónder knoflooksaus het lekkerste is. In het grote assortiment zoete koekjes en verrukkelijke verschillende soorten baklava wordt veel gebruik gemaakt van pistache en walnoten, afkomstig uit Turkije.

Meneer Kaya en zijn dochter Yeliz van Kaya Pastanesi

Surinaamse verse warme worst en bloedworst

Dit is nog maar een klein deel van het aanbod in deze ‘straat van 1000 smaken’ zoals de Westkruiskade en de 1e Middellandsstraat genoemd worden. Surinaamse verkopers die vanuit een tentje verse warme worst en bloedworst verkopen (ik was in één klap terug in Suriname met die heerlijke geur), verschillende spannende toko’s en Chinese winkels die bijzondere vissoorten, patisserie en emmers bloed verkopen. Je kunt alles krijgen hier. Meer tips nodig? Het Rotterdams Kookboek van Linda Roodenburg en Spicy – de West-Kruiskade kookt van Irene de Vette en Maarten Laupman geven je genoeg tips.

Bereikbaarheid
Vanaf Amsterdam ben je met de Intercity direct (met een kleine toeslag) in een half uurtje in Rotterdam. Loop het station uit aan de centrumzijde en volg een klein stukje rechtdoor de bordjes naar West-kruiskade en sla dan rechtsaf de West-kruiskade op. Deze loopt vanzelf over in de 1e Middellandstraat.
Bovenstaande wandeling duurt zonder stops ongeveer 20 minuten.